FAMILY PLANNING 2020: Reference Group Meeting July 12, 2017, 8:00 AM – 1:15 PM BST London, United Kingdom

OBJECTIVES

- Reflect on the achievements of the Family Planning Summit and determine how the outcomes will impact members' individual and institutional FP2020 commitments
- Consider how the major themes of the Summit should be incorporated into the agenda for the fall Reference Group meeting scheduled for October 12-13, 2017 in Abuja, Nigeria
- Preview preliminary data for 2017 including additional users, country progress, and donor financing

AGENDA OVERVIEW

July 12, 2017		
TIME	AGENDA	
8:00-8:30 am	Breakfast and Registration	
8:30-9:00 am	Opening Remarks and Moment of Silence and Reflection for Dr. Babatunde Osotimehin	
9:00-10:30 am	1.2 Outcomes of the Family Planning Summit: From July 12 Forward	
10:30-10:45 am	Coffee Break	
10:45-11:15 am	1.3 FP2020 Data Preview and Update on 2017 Annual Progress Report	
11:15-12:15 pm	1.4 Preparations for the 2017 Fall Reference Group Meeting	
12:15-12:30 pm	1.5 Next Steps and Closing Remarks	
12:30-1:15 pm	Lunch	

10th IN-PERSON MEETING OF THE FAMILY PLANNING 2020 REFERENCE GROUP

July 12, 2017

Confidential: for distribution to FP2020 Reference Group members only. Please do not forward.



AGENDA

July 12, 2017				
TIME	AGENDA	PRESENTER		
8:00-8:30 am (30 minutes)	Breakfast and Registration Please arrive 15 minutes early to ensure enough time to get through security.			
8:30-9:00 am (30 minutes)	Opening Remarks and Moment of Silence and Reflection for Dr. Babatunde Osotimehin Objective: Welcome members to the meeting; moment of reflection for Dr. Babatunde Osotimehin; review core Reference Group business for the day. Background Materials: • Agenda • Participant List • Fall 2016 RG Meeting Minutes	Remarks by: Dr. Chris Elias Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) Dr. Natalia Kanem United Nations Population Fund (UNFPA)		
9:00-10:30 am (90 minutes)	 1.2 Outcomes of the Family Planning Summit: From July 12 Forward Objective: Review the emerging themes from and cumulative impact of the Summit. Discuss implications for FP2020 partnership going forward with specific focus on Reference Group role. Background materials: Family Planning Summit Provisional Program 	Session Chair: Dr. Natalia Kanem Remarks by: Jonny Baxter U.K. Department of International Development (U.K. DFID) Beth Schlachter Family Planning 2020 (FP2020)		
10:30-10:45 am (15 minutes)	Coffee Break			
10:45-11:15 am (30 minutes)	 1.3 FP2020 Data Preview and Update on 2017 Annual Progress Report <u>Objective:</u> Preview preliminary data for 2017 including additional users, country progress, and donor financing. Provide new Reference Group members with basic introduction to FP2020 measurement agenda and key data partners. <u>Background Materials:</u> FP2020 Measurement Process Memo: Core Indicator 18 – Contraceptive Discontinuation & Method Switching 	Session Chair: Dr. Chris Elias Presentation by: Jason Bremner <i>FP2020</i> Emily Sonneveldt <i>Track20</i>		

	 Memo: Preliminary Estimates of Donor Government Funding for Family Planning in 2016 	
11:15 am-12:15 pm (60 minutes)	1.4 Preparations for the 2017 Fall Reference Group Meeting <u>Objective:</u> Lay out the vision for the Reference Group meeting scheduled for October 12-13, 2017 in Abuja, Nigeria, including ways the major Summit themes will be meaningfully incorporated into the agenda.	Session Chair: Dr. Chris Elias Remarks by: Hon. Prof. Isaac F. Adewole <i>Federal Ministry of Health,</i> <i>Nigeria</i> Dr. Natalia Kanem Beth Schlachter
12:15-12:30 pm (15 minutes)	1.5 Next Steps and Closing Remarks <u>Objective:</u> Review of key decisions and action items during meeting and next steps.	Session Chair: Dr. Natalia Kanem Remarks by: Anna Wechsberg <i>U.K. DFID</i>
12:30-1:15 pm (45 minutes)	Lunch	